Aamukahavilla naurujoogaohjaaja Annukka Pitkänen

Miia Törmänen ja Annukka Pitkänen nauravat Design Inspiksen toimiston sohvalla

Aamukahaveilla 26.1.2019 vieraanamme Annukka Pitkänen.

Tammikuun lopussa Miian vieraaksi saapui Annukka Pitkänen Hopeikko Oy:stä. Annukka ja hänen yrityksensä ovat olleet pitkään Inspiksen asiakkaita. Inspis on suunnitellut Hopeikolle muun muassa logon, käyntikortit, verkkosivut ja paljon muita viestintämateriaaleja, joita yritys on toiminnassaan tarvinut. Korusuunnittelun lisäksi Annukka on kouluttautunut myös naurujoogaohjaajaksi.

Miten naurujooga astui korutaiteilijan elämään?

Annukan omien sanojen mukaan korutaiteilijan ura alkoi ensin harrastuksesta ja vei sen jälkeen opiskelun pariin ja yrityksen perustamiseen. Annukan omana ja myös hänen yrityksensä tavoitteena on kaikessa toiminnassa ihmisten hyvinvointi ja voimauttaminen. Naurujoogan pariin Annukan polku kulki, kun hän kuuli keskustelun, jossa todettiin, että ”kaikille asioille ei voi nauraa”.  Tämän väitteen jälkeen hän alkoi miettiä, että tarvitsemmeko me ihmiset aina jonkin asian, jolle nauraa? Annukasta itsestään on nimittäin aina tuntunut, että nauru asuu hänen sisällään. Toki se on välillä mennyt enemmän piiloonkin elämän hankalimpina hetkinä, mutta ei koskaan kadonnut. Eikö muilla ihmisillä ole sama tilanne? Asuuko nauru kaikkien sisällä? Eikö nauru synny meistä itsestämme?

Toinen mieleenpainuva kokemus sattui eräänä vuonna ennen joulua. Annukka oli kahden pienen lapsen kanssa joulun ruokaostoksilla isossa marketissa yhtä aikaa satojen muiden ihmisten kanssa. Ruuhkaa, tungosta, ahdistusta, hiki virtaa, nälkäkin on ja epätoivo valtaa mielen. Miten tästä selvitään? Yhtä äkkiä Annukan päähän pälkähti ajatus, että hymyile – vaikka väkisin. Ja niin hän teki. Osa ihmisistä katsoi Annukkaa vähän ihmetellen, mutta osa hymyili vastaan. Hymyn ansiosta tämä ostosreissu jäi Annukan mieleen yhtenä parhaimmista ostosreissuista. Hymy vaikutti positiivisesti sekä Annukan omaan olotilaan että ympärillä oleviin ihmisiin.

Miksi nauraminen on tärkeää?

Paras hetki lähteä naurujoogaan on se, kun tuntuu, että maailma kaatuu päälle eikä mistään tule mitään. Nauraminen madaltaa ihmisen stressitasoa, tuo hyvää oloa, parantaa itseluottamusta ja lisää vastustuskykyä. Nauru auttaa kokemaan elämän hankalammat asiat rauhallisemmin ja helpottaa jatkamaan vaikeiden paikkojen yli. Kun suu on hymyilevässä asennossa, niin koko keho reagoi ja ihminen tulee paremmalle tuulelle. Iloisen ja positiivisen äänensävyn on myös tutkittu lisäävän myyntiä esimerkiksi puhelintyötä tekevillä ihmisillä.

Mitä naurujoogassa tapahtuu?

Naurujooga menee aina tietyn kaavan mukaan. Lämmittelyosiossa virittäydytään joogatilanteeseen. Keskitytään olemaan läsnä hetkessä. Lämmittelyn jälkeen siirrytään nauruharjoitteisiin, joissa tehdään naurua leikkien avulla. Tämän jälkeen on naurumeditaatio tai vapaa nauru -osio ja viimeiseksi loppurentoutus, jossa palataan takaisin naurun nosteesta maan pinnalle.

Annukan mukaan onnistuessaan naurujooga voi olla niin voimauttava kokemus, että joogaan osallistunut saattaa pirskahdella nauruun vielä muutaman päivän joogan jälkeenkin! Tosin voi olla myös niin, että joogan jälkeen itkettää. Sekin on ihan normaalia, sillä naurujooga vapauttaa ihmisestä erilaisia patoumia, jotka saattavat ilmetä jälkeenpäin niin nauruna kuin itkuna.

Aina naurujoogaharjoitteisiin heittäytyminen ei kuitenkaan ole helppoa, koska pitäisi astua ulos asiallisesta aikuismaisesta olemisesta ja heittäytyä leikin maailmaan ja kuviteltuihin tilanteisiin. Toisaalta harjoitteet voivat olla erittäin vapauttavia ja jännittäviäkin, varsinkin jos niitä tehdään esimerkiksi työporukalla. Moni meistä saattaa ajatella, että mitähän se työkaveri minusta nyt ajattelee, jos minä tässä oikein innostun ja antaudun naurun maailmalle? Entäs jos tulee tunne, että en minä pysty tähän?

Annukan mukaan tämäkään ei haittaa ollenkaan. Me kaikki olemme omia persooniamme ja meillä on oikeus omiin tuntemuksiimme. On myös luonnollista ajatella, että mitä muut ajattelevat itsestä. Olet vain mukana harjoitteissa ja teet niitä sillä tasolla kuin siinä hetkessä pystyt. Jos tuntuu, että hymyilyttää tai naurattaa, niin anna tulla vaan äläkä pidättele. Olipa hymysi tai naurusi kuinka pientä tai suurta tahansa, se on silti yhtä tärkeää.

Miten naurujoogaa pääsee kokeilemaan?

Annukan saa parhaiten kiinni sähköpostitse osoitteesta [email protected]. Kiireinen yrittäjä on monessa mukana eikä aina pääse vastaamaan puhelimeen. Naurujoogan voi tilata kotiin, työpaikalle tai muuhun itselle ja omalle porukalle sopivaan tilaan. Osallistujia täytyy olla aina vähintään kaksi.

Annukalta voit tilata myös korupajoja vaikka työpaikan työhyvinvointipäiville. Korupajat, niiden ohjelman ja keston Annukka suunnittelee aina asiakkaan toiveiden mukaan.

Annukka Pitkänen on Hopeikko Oy:n perustaja. Hän on koulutukseltaan jalometallialan artesaani, MBA, kotitalousteknikko ja naurujoogaohjaaja. Tällä hetkellä hän kouluttautuu lisäksi voimavarakeskeiseksi työnohjaajaksi. Hopeikon palveluihin voit tutustua sen kotisivuilla, Facebookissa ja Instagramissa.

Inspiksen aamukahavit järjestetään joka kuukauden kolmas perjantai Facebookin livelähetyksenä. Vieraaksemme saapuu asiakkaitamme tai yhteistyökumppaneitamme, joiden kanssa keskustelemme mielenkiintoisista ja ajankohtaisista aiheista. Ilmoitamme aamukahaveista sekä Instagramissa että Facebookissa.

Tsekkaa myös nämä artikkelit